Blomlåda Ca 60X60X60 Cm

Varför inte bygga dig en enkel och snygg blomlåda till trädgården? I denna kan du båda ha blommor i eller ett mindre träd. Gör sig lika fint på marken som på altanen. Denna gör du på 1-2 timmar.

Här kan du ladda ner byggbeskrivningen i utskriftformat eller för att använda offline i mobil eller surfplatta.
VARAANTAL
Trall impregnerad NTR AB 22x95 3 m
Impregnerad regel 45x70 2 m
Trallskruv 4,2x41 A4 28 st
Trallskruv 4,2x45 C4 92 st
Underlagspapp YAM 5 m2
Trall impregnerad NTR AB 22x120 11 m

 

Steg 1

Mät ut och såga till alla delar i konstruktionen till grunden. Använd Impr. regel 45x70 cm. Eftersom dessa utgör grunden till blomlådan och har direkt markkontakt, bör reglarna ha en impregneringsklass av NTR A. Skruva ihop konstruktionen enligt skiss med Trallskruv 4,8x75mm med en korrosionsbeständighet i minst C3-klass.. 

Steg 2

Mät ut och såga till de fyra trallbrädorna Impr. 22x120. Förborra för två hål i ytterkant på varje sida av virket som ska fästas i grundreglarna, så att inte virket spricker vid sammanskruvning. Skruva ihop konstruktionen med Trallskruv 4,2x55 mm  med en korrosionsbeständighet i minst C3-klass. 

Steg 3

Mät ut och såga till de väggbrädorna av trallbrädorna Impr. 22x120 (16 st). Förborra för två hål i ytterkant, så att inte virket spricker vid sammanskruvning. Mät ut och såga till virket Impr. 22x45 som ska hålla ihop väggarna. Girsåga hörnen för snyggast resultat. Börja med att fästa väggarnas trall 2,5 cm från marken i grundkonstruktionen. Skruva i de förborrade hålen med Trallskruv 4,2x55 mm. Fäst sedan Impr. 22x45 utanpå trallen med Trallskruv 4,8x75 mm. Använd ca 4 st skruvar på varje sida. Fäst sedan den övre Impr. 22x45 genom att skruva från insidan av lådan ut i virket. Förborra sedan Impr. 22x45-virket med ett hål i varje hörn och skruva Trallskruv 4,8x75 mm för att hålla ihop de övre ramverket.

Steg 4

Dags för kronan på verket. Mät ut trallen Impr. 22x95 mm. Girsåga hörnen för bästa resultat. Fäst trallen ner i konstruktionen med Trallskruv 4,2x55 mm med tre skruvar i varje trallbräda. Brädorna skyddar virket på din låda. Olja sedan in virket med en fet bra träolja för längre hållbarhet. Innan plantering i lådan, fäst gärna plast på insidan. Se dock till att göra några hål i botten, så inte blomlådan översvämmas. Fyll gärna på med ett lager lecakulor i botten innan du lägger i jord. 

 Lycka till!

Standarder och byggnormer för byggvaror och material ändras kontinuerligt, kontrollera därför alltid med en branschorganisation, sakkunnig eller myndighet innan du påbörjar ditt arbete. Egen hopsättning enligt vald byggbeskrivning sker på egen risk. Såvida inte annat föreskrivs i tvingande lag, ansvarar Byggvarulistan i Sverige AB inte för direkta eller indirekta förluster på grund av konstruktionsfel, spill eller felberäkningar som kan uppkomma i samband med användande av denna byggbeskrivning.