Golvsockel-Panel Prinsen

Ge ditt rum en lite mer herrgårdskänsla med denna enkla golvsockelpanel. Denna bygger ungefär 45 cm på höjden och ger rummet fina linjer och skuggningar. Vi har räknat på material till ca 5 m golvsockelpanel.

Här kan du ladda ner byggbeskrivningen i utskriftformat eller för att använda offline i mobil eller surfplatta.
VARAANTAL
Golvsockel Allmoge 21x120 Furu Obh 20 m
Dyckert EFZ 2x50 2 st
Bröstlist 27 x 56, fals 13 mm Furu Obh 20 m
Slätspont 28x95 10 m

Dela board skivan

Dela board skivan på längden i tre lika höga delar. En 1220x2440 board ger tre skivor på ca 406x2440 mm. Vi valde board skiva men den går lika bra att att använda MDF skivor. Använd gärna ett laserpass och fäst skivorna på samma höjd i vägen. Fästes lättast med några strängar PL 600 på baksidan och fixera gärna skivan med några dyckert 50x2 mm i kanterna (förhindrar att skivan glider innan limmet härdat).

Golvsockeln och bröstlisten

Mät ut golvsockelbrädan och fäst den med dyckert mot boarden och väggen. Tänk på att inte spika för nära sågkanten, så att sockeln inte spricker. Ett par extra strängar PL 600 skadar aldrig här också. Avsluta golvsockeln i överkant med en bröstlist. Spika fast den försiktigt med dyckert. Vi valde en Bröstlist 27x56 med en fals på 13 mm. Board skikvan som bara är 3 mm fyller inte ut detta falsutrymme, men det kommer inte att synas, så länge du inte ligger efter golvet och kikar. Om ni vill kan ni dölja detta med en tunn kvartslist eller varför inte sätta in en LED-belysning som ger en garanterad Wow-effekt i detta.  

Var noga att göra snygga gersågningar i inner och eventuella ytterhörn. Spackla över spikhål och skarvar och måla in alltsammans med en träsnickerifärg. Klart

Standarder och byggnormer för byggvaror och material ändras kontinuerligt, kontrollera därför alltid med en branschorganisation, sakkunnig eller myndighet innan du påbörjar ditt arbete. Egen hopsättning enligt vald byggbeskrivning sker på egen risk. Såvida inte annat föreskrivs i tvingande lag, ansvarar Byggvarulistan i Sverige AB inte för direkta eller indirekta förluster på grund av konstruktionsfel, spill eller felberäkningar som kan uppkomma i samband med användande av denna byggbeskrivning.