Platsbyggd Säng Med Förvaring

Ont om utrymme för barnens leksaker? Ta tillvara på utrymmet under sängen, som bara samlar damm, genom att bygga en lådsäng. Denna platsbyggda säng bygger du lätt med mdf-skivor och vi gav den lite extra piff genom att klä in sängstommen med pärlspontpanel. Detta för att få den att passa in med resten av alkovutrymmets väggar (En ombyggd ”kattvind”) .

VARAANTAL
Träskruv 6,0x100 TFT FZB C1 30 st
Hörnlist 27x27 obehandlad 3 m
Räfflad dyckert 2,3x60 C3 30 st
Glespanel 28x70mm 16 m
Träskruv 3,5x30 TFT FZB 30 st
MDF-skiva 12x1220x2440 2 m2
Pärlspontpanel 6 mm 1 m2
Trälim inomhus 1 l
Länkhjul 50 mm 4 st
Golvsockel Allmoge 21x120 Furu Obh 3 m

Stomme

Stommen byggs i regel 45x70 i minst C14 klass.  Vi har valt att att göra stommen 20 mm bredare än madrassen som har måtten 900x2000 mm. Du anpassar givetvis måtten efter den madrass ni valt att bygga för. Måtta och såga till regelstommen. Vi skruvade sedan stommen med Träskruv Rostfri 6,0x100. Se till at fästa stommen ordentligt i väggarna. Vi hade plankvägg, så träskruvarna funkade utmärkt. 

Sidor av MDF

Mät ut, såga och klä stommen med MDF-skivor runt om. De yttre skivorna på stommen ska vara 340 mm höga alltså 20 mm högre än regelstommen för att bilda en kant, så att sängen ligger kvar. MDF-skivorna vi har valt är 12 mm tjocka och kan kanske anses vara för tunna. Men eftersom vi fäster dem mot regelstommen och också klär den med en 6 mm Pärlspontpanel blir konstruktionen stadig.
var noga med sågmåtten och förborra all skruvning. Skruva med exempelvis Träskruv TFT FZB 3,5x30, tänk på att försänka skallen.
Gör även frontskivan till lådan i detta moment så att den stämmer överrens i passform för sängkonstruktionen. Gör den någon centimeter lägre än övriga yttersidor. 

På utsidan fäster du sedan Pärlspontpanelen. Vi limmade skivorna och fäste dem med tvingar" så att de fick suga ihop ordentligt. Tänk på att passa i lådfrontsskivan, så att pärlsspontsmönstret passar in. Här gör du det också något lägre med samma mått som underliggande skiva. Tänk också på att göra ett snyggt ytterhörn (vi utgick från hörnet när vi började sätta pärlspontskivorna).

Lister

Fäst hörnlisten 27x27mm i överkant på skivorna med dyckert. Se till att få ett snygg gersågning i 45 grader i hörnet! Såga till och fäst även golvsockeln med dyckert. Vi valde en Allmogelist 21x120 eftersom vi hade den i övriga rummet. Anpassade även de golvlisterna med rummets ordinarie väggar. Så allt ser inbyggt ut. Vara noga med hörnen! Fäst sedan hörnlist och golvsockel på lådfrontsskivan. Golvsocken kan du först hyvla bort någon millimeter och passa in den så att den sitter i samma höjd som övrig golvsockel på sängstommen.

Låda

Lådan konstruerar vi av MDF skivor, också de med 12 mm tjocklek. Mät ut och såga till botten och lägg den på golvet. Såga till mittstommen två skivor noga. Mät ut mitten där skivorna ska mötas och såga en 12 mm bred kil ner till hälften på sidan på båda mittskivorna. Vänd en av skivorna nu så att du kan kila ihop dem som ett kryss. Såga till sidorna och fäst de nu i mittkryss-skivorna. Förborra och lägg på lite trälim på ytorna som möts. Torka bort överflödigt lim. Fäst botten på samma vis som sidorna. 
Ställ lådan upp och ner. Nu ska vi fästa länkhjulen. Vi fäste fyra klossar av mdf 100x100 mm (med trälim) för att få lite extra fästyta för hjulskruvarna. Fäst nu länkhjulen och vänd på lådan. Prova rulla in den under sängen. Nu ska du fästa ytterskivan på lådan som du tidigare tillverkat. Passa in noga opå lådan så att den passar in fint när du rullar in. Om ni vill kan ni sätta två stopplister på insidan av den båda väggarna på sängstommen, så att lådan "livar" snyggt med ytterkanten. Sätt gärna ett handtag på lådan om du vill ha det. Måla in hela sängstommen. Nu är din inbyggda sängstomme färdig.

Släng på madrassen. Hoppa, lek och städa undan leksakerna. Lycka till!

 

 

Standarder och byggnormer för byggvaror och material ändras kontinuerligt, kontrollera därför alltid med en branschorganisation, sakkunnig eller myndighet innan du påbörjar ditt arbete. Egen hopsättning enligt vald byggbeskrivning sker på egen risk. Såvida inte annat föreskrivs i tvingande lag, ansvarar Byggvarulistan i Sverige AB inte för direkta eller indirekta förluster på grund av konstruktionsfel, spill eller felberäkningar som kan uppkomma i samband med användande av denna byggbeskrivning.