Väggpanel Prinsen

Ge ditt rum en lite mer herrgårdskänsla med denna enkla men ståtliga väggpanel. Denna bygger ungefär 165 cm på höjden och ger rummet fina linjer och skuggningar. Tänk på att en panel som bygger ganska högt också kräver ganska högt i tak. Anpassa därför måtten så att det passar just ditt rum. Vi har räknat på material till ca 5 m väggpanel.

VARAANTAL
Slätspont 28x95 3 m
Kvartsstav 12x12 Furu Obehandlad 5 m
Bröstlist 27 x 56, fals 13 mm Furu Obh 10 m
Dyckert EFZ 2x50 32 st
Foglist 6x21 Furu Vit 5 m
Golvsockel Allmoge 21x120 Furu Obh 5 m
Pärlspontpanel 6 mm 5 m2

Golvsockeln

Dela board skivan på längden i tre lika höga delar. En 1220x2440 board ger tre skivor på ca 406x2440 mm. Vi valde board skiva men den går lika bra att att använda MDF skivor. Använd gärna ett laserpass och fäst skivorna på samma höjd i vägen. Fästes lättast med några strängar PL 600 på baksidan och fixera gärna skivan med några dyckert 50x2 mm i kanterna (förhindrar att skivan glider innan limmet härdat).

Mät ut golvsockelbrädan och fäst den med dyckert mot boarden och väggen. Tänk på att inte spika för nära sågkanten, så att sockeln inte spricker. Ett par extra strängar PL 600 skadar aldrig här också. Avsluta golvsockeln i överkant med en bröstlist. Spika fast den försiktigt med dyckert. Vi valde en Bröstlist 27x56 mm med en fals på 13 mm. Board skikvan som bara är 3 mm fyller inte ut detta falsutrymme, men det kommer inte att synas, så länge du inte ligger efter golvet och kikar. Om ni vill kan ni dölja detta med en tunn kvartslist eller varför inte sätta in en LED-belysning som ger en garnterad Wow-effekt i detta.  

Pärlspontskivan

Dela skivorna ca 100 cm höga. Vi använde den korta sorten av pärlspontspontpanelen. En vanlig fogsvans duger om den är riktigt vass.
Mdf-skivorna kan frasas med söa sågar. Fäst pärlskontpanelen ståendes på golvsockelpanelen. Såga bort eventuell spont i över och underkant. Fäst pärlspontplattorna i väggen med PL 600
och fixera gärna skivan med några dyckert 50x2 mm i kanterna (förhindrar att skivorna glider innan limmet härdat). Var noga med att plattorna fästes i våg. Kan vara svårt i gamla hus. Var noga i hörn med sågning. I värsta fall får ni dölja dålig sågning med en tunn trekantslist.

Avslutningspanelen

Dela boardskivan i längder 150x2440 eller i den höjd du väljer.  board ger tre skivor på ca 406x2440 mm. Fäst boardremsorna ovanför pärlspontpanelen kant i kant. Se till att boarden ligger i våg. Dölj skarven med en tunn foglist (6-8x21) eller hitta en snygg tunn dekorlist i ungefär samma dimension. 

Avsluta panelen i överkant med ännu en bröstlist. Spika fast den försiktigt med dyckert. Vi valde en Bröstlist 27x56 mm med en fals på 13 mm. Board skikvan som bara är 3 mm fyller inte ut detta falsutrymme. Eftersom detta utrymme sitter i ögonhöjd döljer vi detta med en tunn kvartslist 12x12 mm. 

Var noga att göra snygga gersågningar i inner och eventuella ytterhörn. Spackla över spikhål och skarvar och måla in alltsammans med en träsnickerifärg. Klart

Standarder och byggnormer för byggvaror och material ändras kontinuerligt, kontrollera därför alltid med en branschorganisation, sakkunnig eller myndighet innan du påbörjar ditt arbete. Egen hopsättning enligt vald byggbeskrivning sker på egen risk. Såvida inte annat föreskrivs i tvingande lag, ansvarar Byggvarulistan i Sverige AB inte för direkta eller indirekta förluster på grund av konstruktionsfel, spill eller felberäkningar som kan uppkomma i samband med användande av denna byggbeskrivning.