Hur du bygger utan erfarenhet

Vid någon tidpunkt i ditt liv har du säkert tänkt på att bygga något på egen hand. Även vi som inte är så praktiskt lagda har känt oss frestade av att bygga en garderob eller renovera något i hemmet. Behöver man verkligen en utbildning för att göra detta på egen hand? Eller kan man bara sätta igång?

Du kan givetvis bygga något på egen hand. Vi skulle dock inte rekommendera att bara sätta igång. Planering och förberedelse är nämligen A och O för ett bra resultat. Detta gäller speciellt för dig som vill dra igång ett större projekt, exempelvis renovera köket eller bygga en altan.

Så, hur kan man få tips och råd utan att behöva betala en massa pengar? Internet är din vän i det här fallet. Du kan hitta massvis med videos på Youtube som ger dig professionella tips. Du kan dessutom sålla mellan olika byggmetoder för att hitta ett sätt som passar dig.

Den viktigaste delen av förberedelsen sker dock på olika byggforum. Där kan du nämligen få tips och råd av människor som redan har genomfört det projekt som du avser genomföra. Deras input är ofta guld värd.

Man kan säga att det finns en lång rad av olika fallgropar och misstag. Av någon anledning tenderar vi människor att behöva göra misstag på egen hand innan vi lär oss. Det är onödigt att göra detta när du investerar din tid och energi i något som du vill ska bli bra.

Så, vad är nästa steg? Skriv en lista över de saker som du behöver för att genomföra projektet. Det finns många verktyg för händiga som du kommer behöva. Det är inte roligt att vara inne i ett bra flow när man inser att man saknar de rätta verktygen för att kunna fortsätta.            

Den tråkiga biten

Du kan behöva ett bygglov för att få bygga överhuvudtaget. Du bör därför alltid kolla upp detta innan du sätter igång. Tilläggas bör dock att detta givetvis inte gäller dig som bara vill bygga ett bord eller en stol. Däremot så behöver du i regel göra en ansökan för en altan eller ett garage.

Anledningarna till detta är många. I Sverige måste man ta hänsyn till sina grannar, miljön och andra externa faktorer. I grund och botten är denna lag väldigt bra. Den minskar risken för osämja mellan grannar och myndigheterna får bättre möjligheter till att värna om miljön.

Det finns dock andra mer tråkiga saker som du måste ta i beaktning. Vi vill starkt rekommendera att du gör en budget för ditt projekt. Du kanske har sett det program på TV som besöker människor med ofullständiga byggprojekt? Detta är vanligare än vi tror. Den största anledningen till att man inte har gjort klart projektet är för att pengarna saknas.

Du bör därför göra en ärlig budget som tål extrakostnader. Du måste också tänka på att mer avancerade byggprojekt inte alltid går som du vill. Om detta sker vill du kunna ta in professionell hjälp, vilket inte är billigt.

En bra budget ska därför inkludera en rad potentiella kostnader. Men tar inte allt detta bort glädjen med att bygga något? Vi skulle säga nej på den frågan. Förberedelserna är lika roliga som projektet om du verkligen vill genomföra det.

En annan viktig faktor är att verktyg och annat är betydligt billigare än de var för 50 år sedan. Alla kan bygga idag, även om man är låginkomsttagare.

På deras hemsida kan du spendera flera timmar med att leta efter de bästa verktygen samt drömma om ditt färdiga projekt.