Lycka är ett gammalt hus

Att äga sin egen bostad är något alldeles speciellt. Det spelar ingen roll om det är en herrgård eller liten vindslägenhet. Den är din och du kan göra vad du vill med den. Mer eller mindre. För en del är drömmen att skaffa ett gammalt hus och renovera det. Göra om och lägga till, fixa eller bygga nytt. Gärna respektera stilen och stämning som redan finns, men göra det till sitt eget hem.

Det finns en hel del utmaningar med att ta sig an ett gammalt hus. Men om du är noga med att kontrollera alla de viktiga delarna innan du skaffar det så brukar resten falla på plats. Eventuellt efter många timmars hårt arbete, men ändå. Grunden är något du bör se lite extra noga på, för den kan vara dyr att fixa. Men det mesta går att göra någonting åt, så egentligen är det helt upp till dig vad du vill lägga ner på det.

Utmaningar med livet på landet

Om huset ligger ute i skogen eller landsbygden så kan du också möta problemet med djur och natur. Buskar och slyn som vill ta över trädgården, gnagare som gärna vill äta din mat. Det är helt naturligt att de finns runt omkring dig. Vad du däremot inte önskar är att de ska komma i närheten av ditt hus. När du vill bli av med möss.

Ibland kan det ta lite tid att bli av med möss och liknande attacker, speciellt om huset stått tomt ett tag. Men det är helt möjligt att täta igen och skrämma bort dem. Och se till att du inte ger dem en anledning att närma sig. De dras till mat, så förvara både färsk mat och kompost på rätt sätt. Allt det där kan du få råd om ifall du vänder dig till en professionell firma som sysslar med liknande saker. Men det är inte bara gnagare som trivs med människor. Expressen skriver om när fåglar blir skadedjur.

Mitt hus är min borg

Med ganska små tilltag kan du alltså förhindra att skadedjuren stör dig. Och skulle du ha fått ett problem låter du experterna ta hand om det. För ditt hem är viktigt, både du och din familj ska kunna känna er trygga här. Och så vill du ju vara ifred med dina renoveringar. Lägga din energi där den verkligen behövs.

Det finns alltid något som behöver fixas när du har ett gammalt hus. Till en början tar du säkert itu med de stora sakerna, att göra det till ett modernt och funktionellt hem. Men sedan fortsätter både underhållet och kanske flera renoveringar. Och det är ju det som är så attraktivt med gamla hus. N växer ihop på något sätt, och du sätter din egen prägel på dem.

Många tycker om det faktum att flera generationer har levt i samma bostad. Varje familj gör något nytt eller satsar på att göra det personligt. Det är något som ger huset karaktär och atmosfär. Så håll skadedjuren så långt borta från huset som möjligt och fortsätt bygga upp ditt hem. På det sättet kan det stå kvar och glädja de släkten som ännu inte är födda.