Renovera gräsmatta: 5 tips efter en torr sommar

Efter en torr sommar kan många upptäcka att deras älskade gräsmatta ser trött och skadad ut. Torka kan ha en omfattande inverkan på gräsmattans hälsa, och det är viktigt att vidta åtgärder för att återställa den till sin tidigare glans. För du vill väl inte hamna i tävlingen ”Världens fulaste gräsmatta?

Här är fem tips för att ge din gräsmatta den vård den behöver, och få den att se grön och lummig ut igen.

1. Vattna regelbundet men effektivt

Torra årstider kan få din gräsmatta att bli törstig. Istället för att bara vattna lite varje dag, försök att göra djupare istället. Detta uppmuntrar gräsrotsystemet att växa djupare och bli mer tåligt mot torka.

2. Luftning av gräsmatta

Gräset, som alla andra växter, kräver syre för att frodas. Jordens bakterier och svampar använder detta syre för att omvandla döda växtdelar till näringsämnen för gräset. När syretillförseln är otillräcklig, tar andra bakterier och svampar över, vilket kan leda till att de döda växtdelarna bryts ner på ett sätt som skapar ett ”svart skikt”.

Detta skikt består av svavel som inte bara luktar obehagligt, utan också gör det svårt för gräset att växa ordentligt.

3. Återinför näringsämnen

Heta sommarmånader kan ha tömt marken på viktiga näringsämnen. Överväg att applicera en långsam frisättning av gödselmedel för att ge din gräsmatta den näring den behöver för att återhämta sig, men även växa starkt.

4. Växla klippteknik

Växla gärna din klippteknik. Om du alltid klipper gräsmattan i samma riktning, kan gräset börja växa snett och bli platt över tiden. Genom att variera riktningen och mönstret för din klippning kan du uppmuntra gräset att växa rakt uppåt, och hålla din gräsmatta tjock och frodig.

5. Använd rätt grässort

Om du bor i ett område som ofta upplever långvarig värme, överväg att använda en mer torktolerant grässort. Dessa sorter är ofta djuprotade och kan bättre hantera längre perioder av torka.