10 praktiska verktyg för hemmasnickaren

Som hemmasnickare finns det en hel del verktyg som kan vara bra att ha för att man ska kunna få jobbet gjort. Här tar vi upp tio verktyg som praktiskt taget alla bör ha hemma för att kunna utföra mindre reparationer i hemmet, på bilen eller i trädgården.

Hammare

En hammare används för att slå i spikar, för att dra ur spikar, för att slå isär brädor och för en hel del annat. Hammare finns i olika storlekar, och det kan vara klokt att ha både en större och en mindre variant. Det behöver inte vara de dyraste varianterna, men hammaren ska vara bekväm att hålla i och fylla sin funktion.

En bra kniv

En bra kniv har väldigt många olika användningsområden. Den kan användas för att öppna förpackningar, för att skala kablar, för att skära av saker och en hel del annat. Det kan vara bra att ha en klassisk morakniv samt en brytbladskniv i verktygslådan. Även extra blad samt en slipsten hör hemma där. Knivarna måste vara vassa, annars har man inte mycket användning för dem.

Penna

En penna är också ett bättre verktyg än vad man kan tro. Ska man märka ut var man ska borra, var en bräda ska sågas av eller liknande är pennan ovärderlig. Det kan vara klokt att skaffa flera så kallade snickarpennor. De kan rita på flera material och de vässas lätt med en vanlig kniv. Dessutom håller de länge vilket också är en stor fördel.

Skruvdragare

En skruvdragare är till stor hjälp när det gäller att få i eller ur skruvar. Skaffa gärna en skruvdragare som också kan användas som borrmaskin. Det är en bra kombinationslösning som kan användas till det mesta. Den är kanske inte fullt så effektiv att använda för borrning i betong, men för de arbetsuppgifterna kan man antingen låna en betongborr, eller så köper man en sådan när man vet hur mycket man kommer att behöva borra.

Skruvmejslar

Skruvmejslar i olika varianter och storlekar kan man inte få för många av. På så sätt kan man få ut de flesta sorters skruvar, och man kan också skruva i andra om så behövs. Skruvmejslar tenderar att vara en sådan sak som ofta försvinner. Man tappar bort dem, eller så glömmer man dem. Därför kan det vara bra att ha flera av dem.

Fogsvans

En fogsvans är en såg som används till brädor, större trästycken, skivor av olika slag och en hel del annat. Fogsvansen är troligen en av de allra viktigaste sågarna och den är också ganska billig i inköp. Det är en bra sak att ha oavsett om man bor i hus eller lägenhet.

Bågfil

När du ska såga i metall är en bågfil verkligen något att rekommendera. Den sågar sig lätt igenom materialet. Den liknar en lövsåg till sitt utseende, men sågbladet är rejält mycket hållbarare.

Hylsnyckelsats

En hylsnyckelsats innehåller flera olika sorters hylsor som passar till skruvar, muttrar och annat. Det är bra att ha flera av de vanligaste hylsorna. Det finns både små och större hylsnyckelsatser på marknaden, och för en hobbysnickare räcker det med en något billigare variant.