PEM slangar – En guide om PEM

PEM står för polyetylen-eter-monomer och är en typ av polymer som används för att tillverka många slangar och kopplingar. PEM står för ”polyetylen” men stavas ibland med akronymen ”PEM”; båda stavningarna är godtagbara. Vanligtvis används dessa typer av slangar för att transportera ämnen som bensin eller kemikalier eftersom de är resistenta mot korrosion och rost. Deras kemiska motståndskraft gör dem idealiska för användning med saltsyra, fenol, klorgas, väteperoxid och formaldehyd. Vissa slangar kan till och med användas med varmvatten vid temperaturer på upp till 200 grader Celsius (ca 390 grader Fahrenheit) om trycket inte är för högt (t.ex. mindre än 80 psi)och slangarna är byggda för att klara dessa förhållanden. Hos Markgrossen hittar du ett stort utbud av PEM slang.

Olika typer av PEM

PEM finns i två grundtyper: normala och förstärkta. Normal PEM är ett enkelt slangrör, eftersom det är ganska genomskinligt och har ett litet skydd mot skador om det punkteras eller på annat sätt skadas. Förstärkt PEM använder däremot flätad ståltråd för att ge slangen mer styrka och gör den mycket mindre benägen att skadas. Förstärkta slangar kan också ha en trycknivå på upp till 400 psi jämfört med vanliga slangar med en maximal trycknivå på endast 250 psi. Den förstärkning som används i förstärkta PEM-slangar förhindrar knäckning som skulle påverka normala slangar eftersom de inte har några förstärkningar som lagts till i flexibilitetssyfte. Dessutom måste väderbeständigheten varanormala PEM-slangar håller inte lika bra som förstärkta slangar i ogynnsamma väderförhållanden, t.ex. regn, snö och snö.

Vad används PEM för?

PEM tillverkas också för särskilda tillämpningar. Till exempel har bensin-PEM en hög motståndskraft mot bensin och diesel, medan kemisk PEM kan motstå många kemikalier, inklusive natriumhypoklorit (flytande blekmedel), etylenglykol och formaldehyd. Superkemiskt resistent PEM skapades för att fungera med mycket frätande ämnen som saltsyra eller klorgas. Den vanligaste typen av PEM som används inom industrin är dock allmän polyetenetermonomer (GEN PURP). Den har god flexibilitet över ett brett temperaturområde och är ganska motståndskraftig mot syror,baser, salter, oljor och lösningsmedel. Denna typ av PEM används ofta inom den kemiska industrin för högpresterande tillämpningar med fluorvätesyra, svavelsyra eller ättiksyra. Förutom att vara flexibel och stark har GEN PURP en lång förväntad livslängd som gör den till ett ekonomiskt val jämfört med andra typer av slangar.

Utvecklingen av PEM

Under de senaste åren har det skett en ny utveckling inom PEM-tekniken. Xylans AquaShield-teknik belägger till exempel alla metalldelar i en slangmontering med en skyddande beläggning som hindrar dem från att korrodera eller rosta. Den tillför flexibilitet och hållbarhet till PEM-slangar genom att göra dem mer motståndskraftiga mot skador som orsakas av knäckning eller böjning. Dessutom bidrar denna skyddande beläggning till att säkerställa att slangen håller sig intakt längre och är mycket mer motståndskraftig mot extrema väderförhållanden. Den tål temperaturer så låga som -50 grader Celsius (-58 grader Fahrenheit) och så höga som 80 grader Celsius (176 grader Fahrenheit). Detta gör Xylans AquaShield till ett perfekt val för användning i tuffa miljöer, t.ex. polcirkeln eller Mellanöstern, där höga temperaturer i kombination med hög luftfuktighet kan orsaka snabb korrosion av metalldelar som finns i PEM-slangar.

Andra användnings områden för PEM

Förutom att PEM-slangar används i stor utsträckning inom många branscher har de också tillämpats på andra produkter. Det är till exempel ett idealiskt material för tillverkning av sugrör eftersom det inte lätt absorberar kemikalier som vanlig plast gör. Eftersom de tillverkas av livsmedelsgodkänd polyetyl dessa sugrör är säkra att använda i samband med drycker. PEM-slangar kan också användas inom byggbranschen, till exempel för att transportera vätskor på ett säkert och enkelt sätt vid reparationer på vägar eller till och med flygplatsbanor.

Vad kan jag göra för att försäkra mig om att mina slangar håller länge?

Kontrollera dina slangar regelbundet för att se till att det inte finns några läckor eller skador. Kontrollera dem en gång i veckan; om du hittar några problem, åtgärda dem genast innan problemet blir värre och resulterar i dyra underhållskostnader längre fram. Välj t.ex. klämmor med omsorg så att de passar bra på olika typer av slangar (normala och förstärkta) utan att deformeras eller orsaka spänningar som kan leda till att en eller flera av slangarna går sönder i förtid .