Skolor sliter med underhållet

Att ta hand om en byggnad är ett stort ansvar. Det vet alla villaägare. Men om du är noga och kontrollerar hela huset regelbundet så kan du undvika tråkiga överraskningar. För det är bra mycket du kan göra redan innan det blir några problem. Det gäller både för privatpersoner och offentliga byggnader som skolor.

Bland annat måste du se över tak och fasad hela tiden. Det räcker med en liten spricka för att fukt ska ta sig in. Och det är inte roligt. När det fryser till kan stora delar av väggen spricka. Eller så bildas det mögel som gör folk sjuk. Just fukt har varit ett stort problem runt om i landet för skolorna. Tyvärr har en del tvingats stänga för sanering bara för att de inte upptäckte det i tid.

Steg du kan ta i förväg

Nu är det inte alltid du måste vänta på att det ska bli fuktskador eller mögel. Det är ett resultat av att luften inne i byggnaden inte är helt okej. Eller att det är sprickor någonstans. Innemiljön är väldigt viktig oavsett om det är fuktigt eller inte. Det är något som alla andas in, och den bara måste vara frisk. Här kan du få hjälp med ventilation.

Ett bra ventilationssystem är ett måste, och det är speciellt viktigt i skolorna. Barn är känsliga för dålig luft. De får lätt allergier och astma. En del familjer har inte upptäckt att de hade fuktskador förrän de började ifrågasätta att barnen var sjuka så ofta. Sådana saker är bra mycket bättre att åtgärda i förskott. Få mer information på  https://avfuktningsteknik.se/.

En fråga om pengar

När det kommer till skolor och andra offentliga byggnader så är det ofta en fråga om budgeten. Det finns inte tillräckligt med pengar för att skapa en sådan miljö som alla önskar. Ibland kan byggnaderna bli ganska slitna innan det är dags för renovering. Men det hindrar inte att de ser över sina ansvarsområden och ser till att inget är riktigt fel. Alltid intressant att läsa om energisnåla avfuktare.

Det bästa är att vidta åtgärder redan när du bygger eller renoverar en byggnad. Fasaden måste vara tät, men även målad på rätt sätt. Bra med fasadfärg som är avfuktande. Vindar och källare är kända för att dra till sig fukt, speciellt nu när klimatet har förändrats. Där kan du sätta in lite extra åtgärder eller i alla fall kontrollera oftare.

Mycket av det här kostar tid och pengar, men det finns inget annat val. Budgeten kommer definitivt att spricka om det blir skador på byggnaden. Då blir det ännu dyrare att göra något åt problemen. Lite men ofta är ett ekonomiskt vist val, i stället för sällan och mycket. Gymnasieskolans tropikhus angripet av stora mängder fukt.

Slå ett slag för utbildning

För att barnen ska kunna lära sig något är det viktigt att de har en bra skola. Lärarna och materialet är naturligtvis grundläggande, men även miljön runt omkring dem. Frisk luft och tillräckligt med ljus är ett måste. Gärna en skolgård som är inspirerande. För både unga och lite äldre studenter har behov av att stimuleras för att växa.

Tänk på att de sitter där hela dagen. Därför är inneklimatet så väldigt viktigt. Men det hela börjar utifrån och in, med kontroller av byggnaden och reparationer vid behov. Om ventileringen inte fungerar så där väldigt bra kan det vara dags för en uppgradering. Om inte annat en rejäl rengöring, för att vara säker på att fukt och mögel inte får något fotfäste.