Större satsning på solkraft

Runt om i landet kan du se något som liknar fönster. De sitter på taken eller står i en lång rad ute på ett fält. Det handlar naturligtvis om solpaneler och är en alternativ energikälla. Många väljer solceller på grund av att de är oroliga för miljön. När alla tär på jordens resurser blir det en obalans, och vissa källor kan även ta slut.

Med solen är det helt annorlunda. Den förnyar sig själv hela tiden, och är verkligen en outsinlig källa till energi. Solpanelerna fångar bara upp en bråkdel av dess värme och ljus, men kan användas för att driva en hel fabrik. Det är därför inte så konstigt att solkraft börjar få en allt större plats i samhället.

Hur fungerar det med solenergi?

Det är ganska intressant med solkraft, för det är en så pass enkel installation. Solens strålar landar på solcellerna som tar emot dem och för energin vidare. Elen går in i en växelriktare som förvandlar strömmen till växelström, som sedan går vidare in i huset. Allt det här ger dig tillräckligt med el för att värma upp både hus och vatten, samt allt annat du driver med el. Ta in och jämför offerter på solceller.

Hur pass mycket el du får beror naturligtvis på hur många solceller du har. De kan kopplas samman till en lång rad, och panelerna kan också samarbeta med varandra. Därför är det ganska vanligt att se långa rader av solpaneler, det är för att kunna alstra så mycket ström som möjligt. Det är intressant att se hur solceller fungerar även i ett land som Sverige där antalet soltimmar inte är överdrivet många. Du måste inte ha ett medelhavsklimat för att dra nytta av solenergin. Plaståtervinning som drivs av solkraft

Kostnad för solenergi

Det är klart att en installation kostar en hel del. Därför har många regeringar valt att ge stöd till de som satsar på solenergi. För du måste räkna med runt 100 000 kronor för ett solcellspaket, det varierar lite beroende på husets storlek. Men i det långa loppet så blir det ändå billigare, för solceller behöver väldigt lite underhåll. GP tar upp frågan om bostadsrättsföreningar som betalar markhyra samtidigt som de installerar solceller.

För de flesta handlar det dock om en önskan att ha alternativa energikällor. Att satsa på miljön och barnens framtid. Solenergi förorenar inte när de väl är uppsatta. De är relativt enkla att underhålla och du kan få bra mycket el från dem. Solcellerna fungerar även med ett tunt lager snö på sig. Eftersom de sätts upp med en viss lutning så brukar snö och regn snabbt försvinna. Annars kan det vara bäst att rengöra dem ett par gånger om året, för smuts kan påverka energiupptagningen.

Solenergi på större skala

Runt om i världen så bygger företag och regeringar stora solcellsanläggningar. Uppe i Umeå har en fabrik installerat 7154 solpaneler, på en yta av 19 000 kvadratmeter. Staden har över 2000 soltimmar om året, och de hoppas kunna använda sig enbart av solenergi. Ganska imponerande och något som allt fler investerar i.

En fördel med solceller är att de kan producera el i upp till 30 år. Det är en uppmuntran för alla som vill satsa på solenergi. När du väl installerat dem kan du räkna med energi i bra många år. Ofta är det växelriktaren som måste bytas ut, inte själva solpanelerna. Om fler företag går in för solenergi kommer balansen i världen att förändras. Miljön får en chans att återhämta sig, utan att någon behöver vara utan den så viktiga elen.